Om parapsykologi

”Tror du på parapsykologi?”

kan någon fråga. Parapsykologi är ingenting man tror på eller förnekar. Det är ingen trosriktning eller sekt. Vad är då parapsykologi?

En grupp ledande parapsykologer i USA definierar parapsykologi så här:

Vad är parapsykologi?

Parapsykologi är det vetenskapliga och lärda studiet av vissa ovanliga händelser förbundna med människans upplevelse.

Ett gammalt antagande, som förefaller bygga på sunt förnuft, är att de subjektiva och objektiva världarna är helt skilda, utan någon överlappning. Subjektivt är ”här, i huvudet”, och objektivt är ”där, ute i världen”. Parapsykologi är studiet av vissa fenomen som antyder att den strikta subjektiva/ objektiva klyvningen i stället kan vara en del av ett spektrum mellan rent subjektivt och rent objektivt. Vi kallar sådana fenomen ”anomalier”, eftersom de är svåra att förklara inom de nu gällande vetenskapliga modellerna.

Dessa anomalier faller inom tre huvudkategorier: ESP (termerna förklaras nedan) och PK. Den tredje gruppen är fenomen som tyder på överlevnad av kroppens död, som nära döden-upplevelser, apparitioner (uppenbarelser av levande eller döda personer) och minnen som tyder på tidigare liv.

 

Vad är inte parapsykologi?

”Trots vad medierna ofta påstår, är parapsykologi inte studiet av allt möjligt ‘paranormalt’ eller bisarrt. Parapsykologi ägnar sig inte åt astrologi, UFO, Snömannen, asadyrkan, vampyrer, alkemi eller häxeri.

Många vetenskapare har sett parapsykologi med misstro, därför att termen har kopplats till en mängd mystiska fenomen, besynnerliga företeelser och pseudovetenskap. Lika ofta, och lika felaktigt, kopplas parapsykologi ihop med olika ‘psykiska’ underhållare, magiker och så kallade ‘paranormala undersökare.”

 

 

SPF och Svensk Parapsykologi

Sällskapet för Parapsykologisk Forskning, SPF, bildades 1948.

Svensk Parapsykologi, publicerades till SPF:s 50-årsjubileum våren 1998. Den ger en populär översikt över vad parapsykologi är, över aktuell forskning vid svenska universitet och studier av spontana upplevelser. Svenska forskare diskuterar fenomenens innebörd, orienterar om parapsykologins aktuella situation och ger ideer för framtiden. Boken ger också glimtar ur SPF:s historia, och presenterar nutida svenska forskare.

Vad studerar parapsykologer?

De vanligaste fenomen som parapsykologi studerar kan kort definieras så:

TELEPATI eller tankeöverföring: direkt kommunikation från ett medvetande till ett annat.

PREKOGNITION eller förutvetande: medvetande om framtida händelser, utanför normala kanaler för information. Ett exempel är ”sanndrömmar”.

KLÄRVOAJANS eller klarseende: Medvetande om händelser på avstånd, utanför normala kanaler för information.

Uppdelningen mellan de tre begreppen telepati,  och precognition är mest historisk. I praktiken är det svårt eller omöjligt att skilja dem åt. Troligen är de olika yttringar av samma process. Därför används ofta förkortningen ESP.

ESP betyder EXTRA-SENSORISK PERCEPTION eller utomsinnlig varseblivning, och är en sammanfattande term för att utanför de kända sinnenas räckvidd få information om händelser.

PSYKOKINESI, PK: Direkt mental påverkan på fysiska föremål, livlösa eller levande.

PARANORMALA FENOMEN är en annan sammanfattande term för alla de fenomen som ligger ”bredvid det normala”, dvs utanför vad som är accepterat och förklarat enligt nu gällande vetenskapliga modeller. Uttrycket psi-fenomen används också.

Ordet PARAPSYKOLOGI betyder ungefär ”vid sidan om (bredvid) psykologin”. Det kom att användas eftersom de flesta tidiga forskare hade psykologisk inriktning.

I laboratoriet försöker man studera psi-fenomenen under kontrollerade förhållanden. Exempel på sådan forskning vid svenska universitet är ”ganzfeld” i Göteborg och i Stockholm studier av telepatisk överföring av känslor. Den svenske psykologen Martin Johnson var i 16 år professor vid institutionen för parapsykologi vid universitetet i Utrecht, Holland.

Den andra huvudlinjen i parapsykologi kan kallas FÄLTFORSKNING. Det innebär bland annat studier av upplevelser som människor råkar ut för spontant, dvs utan medveten avsikt. Exempel på sådana är nära döden-upplevelser, dödsrelaterade visioner och möjliga minnen av tidigare liv.

En annan linje inom fältforskningen innebär att studera fenomen som kan bestå under längre tid, och som kan förekomma spontant eller som resultat av medvetna ansträngningar. Det kan innebära en första kartläggning av ett fenomen, som kanske senare kan studeras under mer kontrollerade förhållanden i laboratoriet. Ett svenskt exempel är PSISPÅRET.